Salon Des Vacances

Dossier: Eco- en groepsreizen, iets voor jou?

15 januari 2020 | 3 min

Dossier: Eco- en groepsreizen, iets voor jou?

Hey, why not?

Eigenlijk bestaan er net zoveel soorten reizen als er mensen bestaan. Niet iedereen houdt immers van bakken op een strandbedje aan de Costa del Sol, maar je maakt ook niet elke reislustige blij met een meerdaagse trektocht door het hooggebergte. En da’s maar goed ook. Maar daardoor heb je natuurlijk ook tal van mogelijke reisopties … Ga je met de auto, de boot, de trein of het vliegtuig? Of misschien zelfs wel met de fiets? Ga je ver weg of blijf je dichtbij? En ga je alleen, met je gezin of liever met een hele groep? De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Gelukkig helpen we je bij Vakantiesalon graag op weg. Vandaag zoomen we in op twee reistrends die de laatste jaren steeds meer in de kijker staan: ecoreizen en groepsreizen. Lees snel verder en ontdek of deze reisstijlen jou op ’t lijf geschreven zijn.

Ecotoerisme

Duurzaam reizen zit in de lift! En da’s natuurlijk niet meer dan normaal met alle aandacht die de laatste jaren uitgaat naar ons milieu. We worden ons steeds meer bewust van onze impact op het klimaat en proberen ons steentje bij te dragen aan de bescherming van de planeet en de mooiste stukjes natuur. Ook wanneer we reizen staat duurzaamheid daarom steeds hoger op het prioriteitenlijstje. 

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om dat aan te pakken. In wezen betekent duurzaam reizen dat je zoveel mogelijk rekening houdt met de bescherming van natuur, milieu, cultuur en soms ook mensenrechten. Dat kan dankzij de keuze van je bestemming, het transport dat je gebruikt, de plek waar je ter plaatse verblijft en de activiteiten en je gedrag terwijl je op je bestemming verblijft. Een hele boterham dus! Gelukkig vind je op het Vakantiesalon verschillende partners die je graag begeleiden en op weg helpen, zoals: 

 • Emotion Planet: duurzame, verantwoorde reizen naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Slow tourism op z’n best.
 • Huttopia: prachtige verblijven middenin de Franse natuur. Om even helemaal tot rust te komen.
 • Nature & Terroir: georganiseerde reizen met focus op de natuur, dichtbij of ver weg.
 • Greentripper: een tool die je helpt om de impact van je reis te berekenen én te compenseren. Zo lever je een bijdrage aan broodnodige klimaatprojecten.
 • Sensations: reizen op maat die rekening houden met duurzaamheid en lokale impact.
 • Natuurpunt/Natagora: een onafhankelijke vrijwilligersvereniging die kwetsbare en bedreigde natuur in onze streken beschermt.
 • Eneco Clean Beach Cup: op zondag 22 maart nodigt Eneco je uit om mee het strand op te ruimen en zo het plasticprobleem mee onder de aandacht te brengen. Een kleine bijdrage, een groot effect!

Dus … droom jij ervan om wondermooie plekken te ontdekken en oog in oog te staan met ongerepte natuur, maar wel zonder schuldgevoel? Dan is duurzaam reizen zeker iets om je in te verdiepen.  

Laat je inspireren door de geweldige verhalen, inzichten en adviezen van onze partners op het salon, zodat jij met een gerust hart en geweten kan genieten van de schoonheid die onze planeet te bieden heeft. 

Groepsreizen

Je beleeft een moment heel anders wanneer je alleen bent of met een groep mensen om je heen. Op reis zorgt gezelschap voor een extra houvast, entertainment tijdens rustmomenten en gedeelde ervaringen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat heel wat mensen liever niet in hun eentje reizen, maar deelnemen aan een groepsreis. Bovendien zorgt de organisatie en professionele begeleiding er vaak voor dat je plekken bezoekt en deelneemt aan activiteiten die je anders had moeten missen. 

Maar niet elke reis (en groep) is natuurlijk hetzelfde. Ook binnen het aanbod aan groepsreizen vind je heel wat specifieke specialisaties. Op het Vakantiesalon stellen we alvast enkele organisaties aan je voor, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken uit het brede aanbod: 

 • Djoser: duurzaam reizen in kleine groepen, met veel aandacht voor individuele vrijheid.
 • Koning Aap: het beleven van authentieke en bijzondere reiservaringen staat centraal.
 • Joker: dompelt je onder in avontuur en lokale ingrediënten.
 • TUI: rondreizen in een kleine groep, met veel flexibiliteit en vrijheid.
 • Asteria Expeditions: unieke en bijzondere belveingen op geweldige bestemmingen.

Dus … is er een bestemming die altijd al tot je verbeelding sprak, maar waar je op je eentje niet naartoe trekt? Wil je volledig ondergedompeld worden in een reisbeleving, maar wil je die ervaringen ook met anderen delen? Dan is een groepsreis dus echt iets voor jou. 

Op het Vakantiesalon maak je kennis met de verschillende groepsreisconcepten van onze partners. Laat je dus goed informeren, zodat jij binnenkort op je droomreis kan vertrekken.